keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Silvia

Niinkuin monet muut, olen Silvian miehiä. En tarkoita Ruotsin kuningatarta, en edes kansanedustaja Modigia, vaan keitintämme Rancilio Silviaa.

Tutustuin Silviaan niin kuin nykyään tutustutaan: netin välityksellä. Aikasempi keittimemme Krups ei enää tuntunut oikealta. Krupsin oikutteleva luonne kulminoitui totaaliseen kieltäytymiseen maidon vaahdotuksessa, portafilterkin meni täysin tukkoon. Oli aika uudelle koneelle.

Pyrin perehtymään koneen hankintaan huolellisesti, olimmehan sitoutumassa pidemmäksi aikaa. Netti tarjoaa paljon tietoa ja vielä enemmän mielipiteitä. Luin Ristrettoa ja muita lähteitä, suosikkinani Espresso! My Espresso!. Koin, että Silvia vaatii paljon ja antaa vielä enemmän - ostimme koneen.

Verrattuna halpaan Krupsiin on Silvia ihan toista maata. Krupsia ei paljon voinut säätää. Silviakin on päällisin puolin yksinkertainen kone. Silvian teräksisyys tekee toisenlaisen vaikutelman heti. Silvia lämpenee hitaasti, mutta on lämpenemisen jälkeen tasaisen kuuma. Yhdistettynä siihen, että Silviassa on paljon suurempi paine vedelle kuin Krupsissa: Silvia tekee paljon tasalaatuisempaa kahvia kuin halvat espressokeittimet. Silti Silviaa pidetään halpana…

Silvian mukana tuleva manuaali on vaatimaton. Se kertoo laitteesta vähän ja keittämisestä vielä vähemmän. Onneksi netistä löytyi apu tähänkin, Silvian käyttöön on netissä oikein oma koulu.

Alussa minusta haasteellisinta oli löytää oikea määrä kahvia kahvaan. Silvian mukana tulee mitta, jolla saa oikean määrän. Mitta pitää kuitenkin ottaa huolellisesti ja tasan. Manuaalissa ei puhuta grammamääristä mitään. Silvian portafilter on ilmeisesti suunniteltu ottamaan vastaan 14 grammaa kahvia. 14 on vähän verrattuna muihin keittimiin. Kahvin valmistajat yleensä suosittelevat (esim. Kaffa Roastery pakkauksissaan) 18 grammaa per uutto. Yritin täyttää Silviaa liiaksi ja seurauksen saattoi arvata: ei hyvää espressoa. Muutama gramma sinne tänne tuntuu niin vähältä. Espressokeittimelle gramman vaihtelu on paljon, huomaan oppivani.

Ostaessani uutta kahvia Johan & Nyströmillä minua onnekseni palveli tämän vuoden baristakisassa komeasti sijoittunut Milla Vainikainen. Kysyin Vainikaiselta kuinka saisin tasalaatuisempia shotteja. ”Vaaka”, oli lyhyt vastaus. Kahvin voi mitata silmämääräisesti, mutta vaa’alla saa tasaisempia tuloksia. Ostin vaa’an. Nopea opiskelu netissä tuotti tiedon neljästätoista grammasta portafilteriin, +- gramma. Koska vaaka sallii tarkat mitat, olen ollut havaitsevinani, että 14,4 grammaa on minulle sopiva määrä. Saan 14,4 grammalla mielestäni sävykkäimmän espresson 29 sekunnin uuttoajalla.

Kaikki tämä edellyttää kahvimyllyä. Kahvin jauhatuskarkeus muuttaa uuton nopeutta paljon. Painon ja uuttoajan yhtälöä ei saa toimimaan, mikäli jauhatuksen karkeuteen ei voi itse vaikuttaa. Olimme ostaneet kahvimyllyn jo Krupsia varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti