maanantai 9. huhtikuuta 2012

Visiitti Kahvila Sävyyn

Kotona espresson keittäminen vaatii viitseliäisyyttä. Jos haluaa cappuccinonsa nopeasti, on syytä mennä kahvilaan.

Helsinkiläisten onneksi on kaupungissamme nykyään muutama pieni kahvila, joista saa poikkeuksellisen hyvää vastapaahdettua kahvia. Kahvila Sävy sijaitsee Sörnäisissä, Piritoriksikin kutsutun aukion laidalla Kinaporinkadulla. Sörkka on muuttunut paljon sitten takavuosien, jonkin verran viihtyisämmäksi. Sävy antaa uuden syyn käydä Sörkassa.

Lyhyestä historiastaan huolimatta Sävy on vanhan oloinen, pieni kahvihuone ihan muutamilla asiakaspaikoilla. Omalla tavallaan romanttinen tila antaa varsin mukavat puitteet itse asialle, kahville. Lukuun ottamatta kahvia on menu varsin rajallinen - mikä lisää paikan charmia. Croissantit ovat herkullisia.

Sävy on todella keskittynyt kahviin. Kahvia saa erilaisilla uutoilla AeroPressistä suodatinkahviin sekä espressopohjaisina. Jokaisen Sävyssä juomani kahvin laatu on ollut todella huikea. Nuorehkon oloinen omistaja tuntuu olevan todella innoitettu hyvästä kahvista. Hän keskustelee mielellään eri mauista ja siitä, kuinka hän päätyy lopputuloksena oleviin juomiin.

Turun kahvipaahtimon espressosta tehdyn cappuccinon ensimmäinen nyanssi oli pähkinäinen hyvällä tavalla. Maku oli voimakas, olematta mitenkään ylitsekäyvä. Jälkimaku oli pitkä ja makeahko. Omistaja loihti cappuccinoon nautinnollisen kauniin latte artin. Hänellä oli toisessa espressomyllyssä ruotsalaisen paahtimo Drop Coffeen vieraskahvia, enkä uteliaisuuttani voinut olla pyytämättä tästä kahvista tehtyä cappuccinoa. Drop Coffee oli hyvin vaaleaa ja ensimaku olikin kovin mieto, mutta jalkimaun tenhoava hyvyys sai minut vielä tilaamaan espresson samasta kahvista. Drop Coffeesta tehty espresso vahvisti tunnelmiani hapokkaasta, mutta ei kitkerästä miedosta kahvista, jonka ensimmäinen maku oli miltei olematon mutta jälkimaku taivaallinen ja oudon makea.

Omistaja harmitteli ensimmäistä makua - hän kommentoi, että ei ollut kenties vielä löytänyt parhaita säätöjä laitteistaan Drop Coffeen kahville. Hän halusi saada myös ensi makuun voimakkaamman aromin.

Espresso on uuttotapana pirullinen. Aivan kuin Drop Coffeen kahvi piilottaisi salansa, vihjaillen ja keimaillen. Luullakseni tässä on myös espresson viehätys - makukirjo on todella laaja ja pienet säädöt ja muutokset laitteissa muuttavat makua merkittävästi. Kotikoneiden väljemmät asetukset tekevät kotikeittäjälle tasalaatuisuuden saavuttamisen vielä hankalammaksi kuin mitä se on kahviloiden La Marzoccoilla…

Kysyin omistajalta näistä erikoisista kahvipavuista. Hän kertoi matkanneensa Ruotsiin tutustumaan sikäläiseen kahvikulttuuriin ja kahviloihin. Käynnillään Drop Coffeessa oli hänelle myyty nämä pavut viiden kilon säkissä tyyliin “testaa ja ihastu”. Pienpaahtimot voivat tehdä jotain tällaista. Tämä viiden kilon erä on ilmeisesti uniikki paahto, vain nämä viisi kiloa juuri tällä tavalla…

Kotikeittäjälle Sävy myy mukaan Turun kahvipaahtimon kahveja. Olen tähän mennessä saanut niistä vain hyviä kokemuksia, joten voinen suositella niitä: olen saanut Turun Kahvipaahtimon espressosta tuoretta, hyvää pähkinäistä makua myös Silviallani.

Sävy on muuttamassa, kenties toukokuun alkupuolella. Uusi paikka tulee Harjukadun ja Aleksis Kiven kadun kulmaan, lähelle nykyistä sijaintia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti